A+ A A-

Pârlea Gheorghe

  Pârlea Gheorghe - conferenţiar universitar

S-a născut în comuna Şpălnaca la 28 aprilie 1934. Pâna la vârsta de 14 ani n-a depăşit hotarele satului decât pâna la Ocna, unde, odată sau de două ori pe an, părinţii îl duceau la târg.

               A început şcoala primară în 1941, când cel de al  Doilea Razboi Mondial era în plină desfăşurare şi din cauza căruia mulţi dintre copii erau numai cu mamele. A terminat patru clase în 1945, când acest flagel era pe sfârsite, dar ale cărui  urmări le-a simţit multă vreme.

Last Updated: Vineri, 08 Martie 2013 14:52

Afisari: 2173

Citeste mai mult...

Cristea Vasile Mircea - Conferenţiar universitar, cercetător

S-a născut la 16 mai 1961 în Ocna Mureş, str. Colonia Dumbrava, casa părinţilor fiind situată la doar câţiva paşi de Uzinele de Produse Sodice, UPSOM. Privind în urmă mărturiseşte:

„Deşi am înţeles doar după anii copilăriei, această apropiere de locul în care s-au format generaţii valoroase de tehnicieni şi ingineri pentru întreaga industrie românească mi-a marcat puternic viitorul. Mulţi ani după ce am părăsit oraşul Ocna-Mureş mi-au lipsit sunetul sirenei de la termocentrală, care îmi amintea de trecerea imperturbabilă a timpului, zumzetul ventilatoarelor şi compresoarelor sau zgomotul căderii pietrelor de calcar în drumul lor către cuptoarele de var. Fiind copil, mereu m-am întrebat ce se întâmplă de fapt acolo şi de ce? Răspunsuri la întrebările mele am aflat mai târziu, dar fascinaţia înţelegerii lor a rămas o provocare ce mi-a produs mereu plăcerea descifrării unor enigme”.

Tatăl, economist la UPSOM, era un om al locului, iubit şi apreciat pentru omenia sa, iar mama, tehnician constructor, o femeie energică şi plină de iniţiativă. Ei i-au fost modele de urmat în viaţă.

Last Updated: Marti, 26 Februarie 2013 12:30

Afisari: 2220

Citeste mai mult...

Conferenţiarul universitar dr. TIBERIU FRENŢIU

S-a născut la 6 iulie 1960 în Oraşul Teiuş, judeţul Alba. Tatăl său a fost muncitor la CFR în Staţia Coşlariu, iar mama a fost casnică. A urmat şcoala primară şi gimnaziul în satele Peţelca respectiv Căpud, aflate lângă Teiuş, peste Mureş. A copilărit sub influenţa unui unchi (unchiul Toader) care, deşi era om simplu de la ţară, avea o deosebită cultură literară, fiind autor de poezii pentru copii, portrete şi pasteluri. Atras de locurile natale, pe care le poartă în suflet, se întoarce periodic în satul în care a copilărit, chiar dacă nu mai are pe nimeni în viaţă acolo. Îi place să stea de vorbă cu oamenii locului să le asculte necazurile şi bucuriile lor.

In perioada copilăriei a fost atras mai mult de istorie, fiind impresionat de profesorul de istorie Mărină Nicolae. La terminarea gimnaziului, diriginta sa, Florea Elena, care era profesoară de limba franceză şi nu de chimie, i-a spus: „pentru tine ar fi bine să urmezi un liceu cu profil de chimie”. Răspunsul său de copil a fost în glumă:  De ce?  Să mă aprind de la lampa cu petrol !”. Atunci nici nu ştia că va ajunge să fie pasionat de chimie. Tatăl său, fiind CFR-ist, i-a spus că ar fi bine să urmeze un liceu de transporturi „şi să intre la gară, ca mecanic de locomotivă pentru că este o meserie bine plătită”. A aflat însă de liceul teoretic „Avram Iancu” din Aiud, care în acea perioada avea aproape 150 de ani de existenţă, şi pentru că voia să înveţe carte, a hotărât împreună cu părinţii, să urmeze acel liceu.

 

Last Updated: Marti, 26 Februarie 2013 12:31

Afisari: 2575

Citeste mai mult...

Contact info

  • 0732 226 688

  • office[at]liceultehnologicocnamures.ro

Viziunea scolii

Educarea tinerilor in spiritul cetateniei democratice, pregatirea lor pentru a fi cetateni demni ai U.E.
Adaptarea ofertei educationale pe piata fortei de munca prin calificare si recalificare.